Mesovin · Naturvin · Orangevin · Vinsmagning i Aarhus ·

Naturvin med nerve: Meso Vin er byens nye vinbar og vinbutik

Hos Meso Vin fokuserer man på naturvin, som giver nye oplevelser indenfor alle vintyper. Gæsterne kan nyde vin i baren og købe naturvin, økologisk og biodynamisk vin med hjem.

 

Af Flemming Krogh    

 

Lyse træborde og grønne planter bidrager til stemningen i byens nye vinbar, Meso Vin, der ligger centralt i Graven i Aarhus. Langs væggene på hylderne står vine i forskellige prisklasser og typer. Fælles for de særligt udvalgt vine er, at de kan betegnes som enten naturvine, biodynamiske eller økologiske. 

Vineksperten Søren Andersen står ofte bag disken og deler ud af såvel delikate dråber som gode råd.

  • Naturvin har vundet frem i de senere år, hvor det især er de kendte københavnske restauranter, der har taget økologisk og naturvin til sig. Men vi kan også mærke, at der er et voksende publikum i Aarhus, lyder det fra den veltalende vinekspert, som gerne deler ud af sin viden og store erfaring.

Med top-ti-placeringer de seneste tre år ved DM i Blindsmagning har Søren Andersen en solid ballast, som han bruger i vinbaren. Søren Andersen har naturligvis en stor passion for vin - især naturvin - men hans viden kommer fra en certificeret WSET-udannelse indenfor vin, som meget få eksperter har taget. Det giver ham mulighed for at rådgive sine kunder - uanset om de er nybegyndere ud i naturvin eller mere rutinerede, som måske er parate til at vælge de mere kraftige vine.

  • Man kan sammenlige det med mælk. En skummetmælk er blid i smagen, en letmælk har mere fylde og en sødmælk er tyk og kraftig i smagen. Man skal vænne sine smagsløg til de kraftigere vine, men man skal også vide, hvad man skal lægge mærke til, lyder et af rådene fra en af byens førende vineksperter, der er vokset op i et hjem i Hinnerup udenfor Aarhus, hvor hans forældre jævnligt introducerede ham til ‘det gode måltid’ - med særlige vine.

Den passion har Søren taget til sig, og glæden ved at drikke et udsøgt glas vin giver han gerne videre til gæsterne i Meso Vin. 

Gæsterne i vinbaren er ofte nysgerrige på at smage på nye typer af vin som økologisk, biodynamisk eller naturvin. Naturvin er der størt efterspørgsel på som den mest ekstreme vintype, da produktion af naturvin stiller særlige krav til arbejdet i vinmarken, men også i den efterfølgende proces med lagring og modning.   

  • Mange tror, at naturvin kommer fra vinmarker, der nærmest passer sig selv. Det er ikke rigtigt. Jeg så lige en video her til morgen med en af de vinbønder, som vi har på hylderne i Meso Vin. Han var i færd med at slå græs i en vinmark, da han vurderede, at hans druer manglede sollys. En vinmark skal man konstant holde øje med og arbejde med, og på den måde gør vinbonden op med en fordom om ‘Den dovne naturvins-bonde’.

Vinbønder som bruger traditionelle dyrkningsmetoder, kan i høj grad styre processen med maskiner og kemikalier. Det er ikke tilladt, hvis man fremstiller naturvin. Men det betyder ikke, at tilfældigheder styrer processen.

  • Naturvin er ikke et lotteri. Vinbønderne har styr på produktionen, så man ved, hvad man får. Når jeg åbner en ny flaske vin fra en vingård, som jeg kender i forvejen, bliver jeg sjældent overrasket, siger Søren Andersen, der har flere forslag til lækre naturvine, der passer til en danske sommerdag.
  • Druerne man anvender til naturvin bliver ofte høstet tidligt. I nogle tilfælde bevarer det et indhold af naturligt sukker, som også giver et højere indhold af syre, og det fungerer godt på en varm sommerdag.

Syrlighed er et fagord, som Søren Andersen ofte bruger. Den rette syrlighed i en naturvin giver vinen karakter.

  • Naturvin kan lagres i flere år - det er der mange, som ikke ved. Men en frisk og ung naturvin rummer en lethed og en syrlighed. Vin med nerve, kan man kalde det, lyder det fra den lokale vinekspert, imens han pakker nye flasker ud af papkasser, som netop er blevet leveret til vinbaren i det populære område i midtbyen.
Back to blog